06 February 2009

Bułeczki z rodzynkami .


Z zawodu jestem budowlańcem ;) , trzy dni w tygodniu zmieniam profesję i jestem cukiernikiem :D. Tak ostatanio stwierdzilam , że moje życie kręci się wokól hand made :D . W wolnych chwilach zajmuję się rękodzielem i pracuję w "hand made bakery " ( domowa piekarnia). Praca tam sprawia mi wiele radosci . Ogólnie to ja się nie znam na pieczeniu ;) i nie lubię kiedy przepis jest skomplikowany i pracochlonny. Tak więc chcialabym sie podzielić z wami bardzo prostym przepisem na buleczki z rodzynkami, który przytargalam z pracy.

Sklad:
*mąka 450 gr.
*proszek do pieczenia 15 ml.
*sól (szczypta)
*cukier 25 gr.
*maslo 85 gr.
*rodzynki 100 gr.
*jajko 2szt.
*mleko 200-250 ml.

Mąkę , proszek do pieczenia, sól, cukier wsypujemy do dużej miski i laczymy ze sobą . Następnie dodajemy masło i rozdrabniamy je palcami z mąką , wsypujemy rodzynki - mieszamy. Do oddzielnego pojemniczka wbijamy jajka i wlewamy mleko- roztrzepujemy .
W mieszance (suche produkty) robimy na srodku dziure i wlewamy mleko z jajkiem . Mieszamy ręką ( ciasto bedzie bardzo, bardzo lepkie). Zawartosć miski wykladamy na stolnice podsypaną dużą iloscią mąki . Zagniatamy i dosypujemy mąki tak dlugo aż ciasto będzie zwarte ( ale nie twarde) . Następnie rozwalkowujemy je i wycianamy foremką ksztalt . Wychodzi ok. 18 buleczek.
Piec na blaszce - tacy, posypujemy troszkę mąką ( nie polecam pieczenia w standardowej blaszcze , takiej jak np. do sernika , bulki mogą się nie dopiec i bedą surowe).
Piec w temperaturze 240*c przez 5 minut , następnie zmiejszyć temp. do 220*C i piec ok. 12 minut .
Górę buleczek (przed upieczeniem) można posmarować rozbeltanym jajkiem i posypać brązowym cukrem .

Przepis jest naprawdę bardzo prosty , robi się go szybko . Życzę smacznego :)
Pozdrawiam!!!

3 comments:

minimysz said...

Trzeba będzie wypróbować :)

alexls said...

Mniam - ale mi narobilas smaka....:)

martka said...

wyglądają apetycznie i w sam raz na moje zdolności kulinarne, tylko ile to jest 15 ml proszku do pieczenia?